The raw you
Monet vannovat puhtaan ruoan nimeen. Mutta tiedätkö, kuka sinä olet puhtaana, raakana, kaikki keinotekoinen, pinnallinen, jalostettu ja ei-kestävä putsattuna pois? Mikä on sinun ydinminäsi, raaka sisustasi? Mitä sieltä löytyy? Uskallatko kohdata sen? Uskallatko antaa muiden ihmisten nähdä sen, aidon minuutesi? Vai näytätkö vain jäävuoren huipun, jolloin aitoa syvää yhteyttä ei voi syntyä?
Tehtyäni viime vuosina paljon epävirallisia ”gallupeja” sekä työssäni että yksityiselämässäni olen huomannut, että ihmiset yleensä määrittelevät minuutensa seuraavilla seikoilla
- ammatti
- koulutus
- asuinpaikka
- lapset
- puoliso
- auto
- koti
- harrastukset.
Mieti, miten erilaista olisi tutustua uusiin ihmisiin, jos et tietäisi mitään noista pinnallisista asioista heistä. On inhimillistä, että muodostamme ihmisistä tulkintoja ja uskomuksia sen perusteella, mitä he tekevät työkseen tai mikä on heidän koulutuksensa. Mutta millä asioilla loppupeleissä on merkitystä sinulle?
Jos sinulla on lapsia, olet aina äiti tai isä, vaikka mitä tapahtuisi. Muilta osin, mikään noista ei ole sisäsyntyistä, pysyvää eikä raakaa sinuutta. Mieti, mitä jää jäljellä sinusta, kun kaikki nuo jätetään ulkopuolelle. Kuka sinä olet, raakana puhtaana sinuna? Mikä on elämäsi tarkoitus?
Miksi sitten on tärkeää tuntea ja tietää, kuka olet sisimmiltäsi ja ydinminältäsi? Se on se osa sinua, joka on kaiken hyvinvointisi perusta. Kun tiedät, kuka olet ja haluat olla (kyllä, ota mukaan myös kehitysaspekti), niin ulkomaailman tuulet eivät voi horjuttaa minuuttasi. Et enää vertaa itseäsi muihin, eivätkä muiden mielipiteet horjuta mielenrauhaasi. Koska tiedät, kuka olet ja kuka haluat olla. Rakastat oikealla tavalla sitä mitä olet, etkä yritä paikata minääsi millään pinnallisella kestämättömällä. Tiedät, mikä on sinulle elämässä tärkeää. Ja mille poluille haluat suunnata. Et enää halua kulkea muiden viitoittamia tai tallomia polkuja. Sinulla on sydämessäsi ja sielussasi sun ikioma kompassisi. Ja jos joskus tulee kriisejä, epäonnistumisia tai menetyksiä, tiedät niidenkin myrskyissä, minkälainen ihminen olet ja minkä takia herätä taas seuraavanakin päivänä uuteen aamuun.
Omalta osaltani täytyy sanoa, että rakastan laadukkaista raaka-aineista tehtyä hyvää ruokaa. Se on ollut aina minussa. Sen sijaan oman raa’an minuuteni määrittämisessä, autenttisen sisäisen itseni löytämisessä meni 44 vuotta. Elin pitkään elämän harmaalla pikatiellä laput silmillä. Nyt nautin suunnattomasti elämän mittaisen oppimisen ja kehittymisen polustani, jonka olen löytänyt yhdeksi isoimmista sisäisistä motivaattoreistani. Ja ihmisten auttamisesta. En aio koskaan jäädä noista hommista eläkkeelle.
Oman syvemmän sisäisen pohdiskelun vaiheeni sysäsi liikkeelle ´vuosia sitten kestämätön tuska, joka ilmeni masennuksena ja burn-outina. Alitajunnassani oli paljon asioita, jotka olin painanut pois mielestäni koko elämäni ajan yltiöpäisellä suorittamisella, selviytymisellä ja kiireellä, jonka loin ihan itse elämääni. Alitajuisesti olin pelännyt kaikista eniten pysähtymistä itseni äärelle ja nykyhetkeen (mikä on nykyään tärkein asia oman hyvinvointini ylläpitämisessä), koska silloin olisin tajunnut jo aiemmin, että elin elämääni kuin robotti, suorittaja- ja selviytyjämoodissa. Enää en halua vain selviytyä. Haluan olla oma autenttinen itseni ja nauttia elämästä. Tehdä asioita, jotka tuovat minulle merkitystä. Olla niiden ihmisten seurassa, joiden kanssa on helppo olla ja jotka näkevät ja kuulevat minut, raakana. Ja jotka minä saan nähdä autenttisena itsenään, raakoina.
No kuka minä sitten olen? Olen ihminen, nainen, äiti. Oman elämäni ja itseni johtaja. Elämän tutkimusmatkailija, ihmettelijä ja uuden oppija. Määrätietoinen toimeenpanija ja muutoksen mahdollistaja ja tekijä. Autenttinen oma itseni. Myötätuntoinen ihmisten auttaja ja maailman muuttaja. Herkkä, reilu, luotettava ja sydämellinen ihminen isolla i:llä.
Miten sinä vastaat, jos joku kysyy, kuka sinä olet autenttisena itsenäsi, kaikki pinnallinen poiskuorittuna?